“Şiddet İçermeyen Doğrudan Eylem için Örgütlenmek” Android uygulaması olarak yayınlandı

27/08/2018

Amerikalı aktivist ve şiddet içermeyen eylem eğitimcisi Charles C. Walker tarafında 1961 yılında yazılan şiddet içermeyen eylem için örgütlenmenin el kitabı olarak adlandırılabiliecek “Organizing for Nonviolent Direct Action” , “Şiddet İçermeyen Doğrudan Eylem için Örgütlenmek” adı ile Android uygulaması olarak 27.08.2018’de satışa sunuldu. Kitap 2016 yılında yazarın kızı Brenda Beadenkopf tarafından ABD’de tekrar yayınlandı. Türkçe’ye 2016 yılında yayınlanan kopyası esas alınarak çevrildi. Kitabın amacı yazarın sözleri ile şöyle tanımlanmıştır; ” … siyaset sahnesinde barış ve toplumsal eşitlik mücadelelerine şiddet içermeyen doğrudan eylem yöntemini uyarlayan grupların pratik kullanımları için tasarlanmıştır.” Charles Walker hakkında daha fazla bilgiyi http://siddeticermeyeneylem.org/?page_id=344 linkinde bulabilrsiniz.

Kitap genel olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Medeni Haklar Hareketi olarak bilinen harekette edinilmiş deneyimlerden yola çıkılarak yazılmıştır. Bu nedenle kitapta verilen bazı örnekler Türkiye’ye yabancı olsa da teorik olarak şiddet içermeyen tüm eylemler için geçerlidir. Ayrıca 1961’den günümüze değişen ve gelişen teknoloji ve iletişim araçları kitapta başvurulan örneklerde doğal olarak yer almamaktadır. Kitabı şiddet içermeyen eylem organizasyonunda kullanmak isteyen kişiler tabii ki kitabın verdiği örneklerle sınırlı değillerdir ve günümüz teknolojisini de amaçları gereğince kullanacaklardır.

Ülkemizde anlaşmazlıkların ve çatışmaların çözümünde şiddet içermeyen eylemler uzun yıllardır kullanılıyor. Ancak bu konuda teorik kaynak sayısı oldukça  sınırlı. Bu kitap bu teorik eksikliğin giderilmesine katkı sağlamak amacıyla yayınlanıyor. Dünya literatürüne 1960’larda girmeye başlayan şiddet içermeyen eylem ile ilgili yabancı dilde pek çok kaynak mevcut. Bu kitabın, henüz Türkçe’ye çevrilmemiş kapsamlı şiddet içermeyen eylem literatürünün Türkçe’ye kazandırılması yolculuğunda bir kilometre taşı olması ve yolu açması ilk hedefimizdir.

Kitabın çevirisinde 13 gönüllü görev aldı. Hepsine buradan ayrı ayrı teşekkürlerimiz sunuyoruz. Bu kitabın satışından elde edilecek gelirin tamamı Türkiye’de şiddet içermeyen eylem konusunda araştırma, çalışma ve yayın yapan sivil toplum kuruluşlarına bağışlanacaktır.

Şu anda sadece Android uygulaması olarak satışa sunulan kitap yakın zamada iOS uygulaması olarak da satışa sunulacaktır. Gelecekte kağıt baskısının da satışa sunulması planlanmaktadır. Uygulamanın Android versiyonuna https://play.google.com/store/apps/details?id=com.diveya.yargi.sideio linkinden ulaşabilisiniz.

Kimsenin şiddet içermeyen eyleme başvurmak zorunda kalmadığı bir dünya dileğiyle….

Leave a Reply: